LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

QUÈ PASSA SI OBRIM LES PORTES D’UN AVIÓ EN PLE VOL?

Qui no ha vist alguna vegada una película de cine en la que, una de les portes de l’avió s’obri en ple vol de manera imprevista i sorprenent per als passatgers provocant una violenta descompresió i el caos entre els viatjers. Fins i tot, la turbulenta corrent d’aire que es genera és capaç de succionar a les persones que no estiguen ben subjectes al seient i, fins i tot, als que sí que ho estiguen però per desgràcia estan situats molt a prop de la porta que s’obri.

Com comente, és esta una de les escenes i imatges que ens poden vindre al cap quan volem a uns 11.000m d’altura però, en realitat, què passaria exactament si poguérem obrir una porta des de dins de l’avió en meitat d’un vol comercial? La resposta és ben senzilla: absolutament res perquè, com només s’obrin cap endins de l’avió, la mateixa diferència de pressió entre l’exterior i l’interior de la nau ens faria impossible poder-les obrir. De fet, es necesitaria una força equivalent a la necesària per a alçar una tona amb els braços.

Abans de l'enlairament, les portes entren en l'aparell en angle i després s'ajusten al marc; durant el vol funcionen com un tapó que manté l'aire a l'interior. Dit d’altra manera, l'obertura de portes en ple vol és impossible per pura física. L'altura a la qual volen els avions units a la velocitat a la qual es desplacen fan que la pressió a l'exterior siga menor que a l'interior. És com si l'aire de l'interior estiguera contínuament espentant cap a fora. Les portes estan dissenyades per obrir-se cap a dins, no cap a fora de manera que és impossible que es puguen obrir per molt fort que tire una persona. I és que, com més alt vola l'avió, més segellades queden les portes.

L'únic moment on es podria obrir una porta –o que puga passar accidentalment si no s’ha tancat bé, cosa estranya- és durant l'enlairament i l'aterratge, quan la pressió exterior i la interior són similars. Si ocorreguera, la qual cosa és molt poc probable, el passatge només ho notaria per l'ensordidor soroll dels motors. El pilot veuria en el seu panell de control la indicació que la porta està oberta i avortaria l'enlairament o aterraria l'aeronau si ja estigués en l'aire.

Per últim, hi ha alguns avions que sí estan dissenyants per a poder obrir les portes en ple vol, com els militars, o els que utilitzen els paracaigudistes però, són un cas especial ya que al volar a molt més baixa altura que els avions comercials, no tenen el problema de les cabines pressuritzades.

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)