LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

QUÈ ÉS LA NEU GRANULADA?

Este dimarts passat (17 de gener de 2017), la presència d’una borrasca a l’oest d’Itàlia junt a un potent anticicló situat al nord d’Europa, ens injectaven una massa d’aire fred polar que ens feia tremolar a mesura que avançava de nord a sud de la nostra Comunitat. Ràpidament les temperatures anaven desplomant-se al seu pas i apareixien els primers intervals de núvols (la massa freda es saturava molt ràpidament en la seua base al contacte amb una mar més càlida) i esta nuvolositat es traduia en la presència d’algunes pluges dèbils pel litoral sud de la província de València i nord d’Alacant.

Fins ací tot perfecte. La sorpresa va arribar amb l’aparició de les primeres ‘volves de neu’ a nivell de mar en molts punts. En realitat era neu granulada que també enfarinava moltes muntanyes i paisatges en cotes molt baixes. Per a que descarregue esta classe de precipitació, que és una mescla entre la neu i la calamarsa (graniç) i més opaca i transparent que este, necessitem molt d’aire fred en altura, humitat i prou fred en superfície. Per cert, un apunt, en el moment de fer este article el mateix dimarts encara no s’havien produït les nevades més importants que esperàvem per a dijous.

La neu granulada sol acompanyar núvols freds d'un cert desenvolupament vertical, com a grans cúmuls o cumulonimbus, especialment a l'hivern i principis de la primavera (de fet, este fenomen sol presentar-se dels mesos de gener a març). Com hem dit, esta classe de neu sembla un gra de calamarsa però de mida inferior ja que sol tindre menys de 5mm de diàmetre i menor densitat. També es denomina 'neu rodona' a Catalunya, encara que de vegades presenta forma romboïdal i triangular, com xicotetes piràmides. Es diferencia dels flocs habituals per rebotar quan xoca contra el terra o els objectes. Normalment, si comença a nevar amb neu granulada pot indicar que s'acosta una nevada intensa, fins i tot de caràcter tempestuós. Este tipus de neu pot aparèixer fins amb temperatures d'entre 5º a 7ºC positius ja que la seva densitat alta (respecte a la neu cristal·litzada) li permet caure a major velocitat i no tindre temps a fondre’s. No obstant això, en poques hores la temperatura sol caure en picat. Per això, si ascendint a un pic comença a caure neu granulada, més val que pensem en tornar al camp base, al refugi o la vall.

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)