LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

ANTICICLONS I CONTAMINACIÓ

Sempre que parlem d’oratge estable i anticiclònic el primer que ens ve al cap és un ambient assolellat, tranquil i amb altes temperatures però, en realitat, per a les persones que tenen problemes respiratoris o de salut no és tan ‘bon oratge’ ja que l’efecte que l’anticicló té sobre les grans ciutats és molt problemàtic perquè dispara els índex de contaminació urbanística afavorint la presència d’eixe característic ‘barret negre’ damunt d’elles.

Però, perquè les altes pressions van associades a este augment de la contaminació en les grans ciutats? El problema quan tenim un potent anticicló damunt nostre és que en estos, l’aire descendeix des de les capes mitjanes i altes de l’atmosfera impactant lenta però progressivament contra la superfície de la terra. D’esta manera, el que està fent és  pressionar l’aire contra terra impedint que l'aire calent provinent de les emissions del transport, calefaccions de combustió, fàbriques, etc... s'escape cap a les capes més altes de l'atmosfera. Podríem dir que l’aire contaminat queda retingut damunt de les grans ciutats sense poder-se escapar.

Els efectes ‘col·laterals’ sobre la població d’estos elevats augments dels nivells de contaminació són moltíssims i diversos com, per exemple, augment del risc de patir malalties respiratòries agudes (com la pneumònia), i cròniques (com el càncer de pulmó i les malalties cardiovasculars). Els efectes són més greus en els grups més vulnerables com són les persones amb malalties prèvies, xiquets i ancians.

Creiem que la contaminació sols està restringida a les grans ciutats però els seus voltants també es veuen afectats. Per aconseguir una reducció en la concentració de contaminants de manera natural sols el vent i la pluja ho poden aconseguir ja que actuen com una granera escombrant la brutícia. També per a baixar estos elevats nivells de partícules contaminants s’activen protocols que arriben a limitar l'accés del transport privat al centre de les grans ciutats.

Ajuntament de Pedreguer

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)