LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

SABIES QUE LA NEU NO ÉS BLANCA?

Article publicat per Jovi Esteve en el diari "El País" el 18-08-14

Hui m′agradaria aprofitar per a aclarir un concepte que és pràcticament desconegut per a molts i que probablement li resultarà molt estrany. Sempre hem pensat que la neu és blanca però en realitat no ho és. Però és que, a més, pel mateix motiu que els explicaré, els núvols no són blancs i, el que és més curiós... tampoc el pèl dels óssos polars és blanc. Sí, com estan llegint. Pot ser que a molts de vostès els sorprenguen estes afirmacions (probablement a la majoria de meteo-addictes, no) però, tot és redueix a un problema d′efecte òptic i visual.

Anem per parts. Sense entrar en massa detalls tots sabem que la neu és aigua congelada, però... perquè els ‘cubitos‘ del frigorífic són transparents i en canvi la neu és blanca? Molt senzill. Quan els flocs de neu cauen atrapen xicotetes bambolles d′aire, que són les responsables de descompondre la llum quan esta les travessa. Si barregem tots els colors de l′arc de Sant Martí, el resultat donarà el color blanc. Així que la llum blanca que veiem prové de la dispersió que produeix l′aire entre els cristalls de la neu. És un efecte semblat al que provoquen les minúscules gotes d′aigua que formen els núvols, que fa que també es vegen blanques, ja que estes gotetes en suspensió actuen com a cristalls que descomponen la llum ja que l′aigua, a part d′inodora i insípida, és incolora.

I no m′oblide tampoc dels óssos polars que, per cert, tenen la pell negra. El seu pèl és transparent (és una cambra d′aire, està buit). Precisament este aire difon el blanc de la llum com ho fa en la neu (cosa que els ajuda a mimetitzar-se) i, com ja sabeu, la neu no és blanca... és transparent!

Ajuntament de Tavernes Blanques

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)