LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

TORNADOS

Molta gent confon un huracà amb un tornado i no són el mateix. Es com la nit i el dia, la diferència està en l'extensió. Un huracà (ja entrarem altre dia a explicar-los millor) té una extensió de diversos centenars de kilòmetres, mentre que un tornado té una extensió d’un centenar de metres, això sí, els tornados acostumen a ser molt més destructius per allá on passen i avancen amb més velocitat.

Per a que vos feu una idea de com es forma un tornado (sense entrar en massa detalls), és com una mena d'embut que s'engulleix tot allò per on passa i es formen en grans tempestes. Una tempesta no només és la precipitació que descarrega sinó també necessita alimentar-se, per després poder descarregar, normalment ho fa amb aire calent i humit que quant puja es refreda  i condensa mentres guanya altura, formant les nuvolades típiques (Cumulonimbus).

Bé, quan este aire calent i humit ascendeix de forma violenta no ho fa en línia recta, ho fa en espiral, de la mateixa manera que quan tirem de la cadena no s'en va l'aigua de manera directa sinó que ho fa formant remolins. Però perquè? La resposta és ben senzilla ja que l'aire que puja ho fan tan ràpidament que necessita més espai (per això puja formant com una mena d'embut), mentre que l'aire que be després espenta l'aire de davant, guanyant velocitat i provocant vents fortíssims rotatoris que poden arribar als 500 Km/h.

Per tant, un tornado està a la part del núvol per on s'alimenta, per això mentre passa un tornado pràcticament no plou (ho fa després o abans) i succionen pràcticament tot per allá on passen. Acostumen a penjar de grans cumulonimbus i segons la força del vent es classifiquen en 6 categories diferents que van des de la EF0 (105-137 km/h) a la EF5 (322-450km/h), segons l’escala ‘Fujita millorada’.

Ajuntament de Xeraco

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)