LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

ALGUNS APUNTS D'ESTA TARDOR DE 2017

El passat divendres dia 22 de setembre de 2017, just quan les agülles del rellotge marcaven les 22’02h (hora oficial peninsular), vam estrenar nova estació, la tardor. Enguany tindrà una duració de 89 dies i 20 hores, i acabarà el 21 de desembre amb l’inici de l’hivern. Enguany la tardor no ens portarà cap eclipsi i un dels fets més destacables serà el canvi d’hora que tots els anys tenim l’últim cap de setmana del mes pròxim. El diumenge 29 d’octubre recuperarem l’horari d’hivern i quan siguen les 03’00h de la nit, retardarem una hora els rellotges i ficarem les 02’00h... ja saben, eixa nit dormirem una horeta més. Precisament és ara a la tardor quan els dies s’acurten més ràpidament. Cada dia el sol eix quasi 1 minut més tard, i s’amaga 2 minuts abans que el dia anterior, és a dir, que cada dia perdem 3 minuts de llum solar que a la volta d’un mes són 90 minuts (hora i mitja).

I evidentment he de respondre a la pregunta que molta gent em fa cada any: com el mar Mediterrani està més calent del normal (quasi 1ºC a dia 20 de setembre), tindrem gotes fredes o no? D’entrada hem d’aclarir que un mar calent ‘no fabrica’ gotes fredes per sí mateix. Per exemple, l’estiu del 2003 va ser el més càlid des de que tenim registres oficials i va anar precedit d’una tardor on no va aparéixer cap gota freda o DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts).

De fet, per a parlar d’una gota freda ‘explosiva’ necesitem que es donen tres elements a la vegada. Per un costat, un mar càlid que aporte abundant vapor d’aigua a l’atmosfera. En segon lloc ha d’acostar-se un embossament d’aire fred en altura cap a la nostra Comunitat fent que l’atmosfera presente molta inestabilitat. Per últim necesitem el misto que faça explotar a este bidó de gasolina, que no és altre que el vent. Un vent humit que active el mecanisme provocant pluges persistents fortes o molt fortes. Si falla un dels tres elements, el resultat serà ben diferent en quant a pluges. Només els models a curt o mig plaç ens poden dir si podem tindre alguna situació d’elevat risc que puga afectar a les nostres comarques. Els adelante que el que queda de mes de setembre no parèix que tindrem cap gota freda però, a dia de hui, és impossible saber si la tardor ens portarà una, dos, cinc o cap DANA. Els models estacionals només ens parlen de tendències i tan sols de dos variables: pluviositat i temperatura. El problema és que en l’actualitat són experimentals i estan en fase de millora. No són fiables. Això sí, si volen saber quin escenari ens projecten per a esta tardor, segons AEMET sembla que serà un poc més càlida del normal i en quant a pluges, estaria en la mitjana habitual (comparat amb la mitja dels últims 30 anys).

Ajuntament d'Albal

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)