LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

PIROCÚMUL: EL NÚVOL CREAT PEL FOC

Cada vegada que tenim un incendi forestal, una part dels nostres pulmons verds es consumeix. En ells es poden veure moltes imatges dramàtiques del foc devorant hectàrees i hectàrees. De vegades fins i tot es pot veure un típic núvol damunt d'estos incendis: un pirocúmul. Este característic núvol té el seu origen en la gran quantitat de calor que produeix el foc. Pot aparéixer en grans incendis, també en volcans o qualsevol altre focus de calor com una ximeneia de gran tamany o volum i, ocasionalment, activitats industrials també el poden generar (centrals tèrmiques, etc.)

Però, com es forma? Bàsicament es forma pel mateix principi que les tronades en estiu. A nivell de superfície ha d'haver un focus de calor de grans dimensions. L'aire càlid és menys dens que el fred i ascendeix a gran velocitat, amb la resta de partícules que es desprenen d'un incendi o d'un volcà. Però arriba un moment en què ha ascendit tant que tota esta massa d'aire es troba amb una altra molt més freda, provocant la condensació del vapor d'aigua que està present. En este moment es forma un núvol a la part superior de la columna de fum. Este tipus de núvol té forma cumuliforme, és a dir, té forma de coliflor, com les tempestes d'estiu, però rarament deixa pluja. Això sí, en el cas dels volcans, pel fet d'estar a més altitud i ser un focus de calor molt més intens, pot arribar a provocar descàrregues elèctriques.

Moltes vegades, quant observem un ‘pirocúmul’ amb les imatges del satèl·lit Meteosat  es pot arribar a confondre amb cúmuls normals que circulen prop del focus de calor. Com diferenciar-los? Molt senzill. El fum que forma el pirocúmul és molt més fosc a l'estar compost de cendres (a part d'altres elements també) mentre que els cúmuls normals tenen un color blanc pur i no són tan foscos perquè tenen molta més quantitat de vapor d'aigua. A més, el pirocúmul arrranca d’un punt (d’on està l’incendi que el produeix) i té forma allargada per les corrents d’aire que hi ha en capes mitjanes de l’atmosfera i que fan que s’estire en una direcció.

Ajuntament de Benicàssim

informació proporcionada per inforatge.com

© novembre de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)