LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

CURIOSITATS DE LA NEU I EL FRED

Mentre nosaltres venim tenint des de fa més d’una setmana un ambient molt suau i amb temperatures màximes per damunt dels valors que deuríem de tindre en esta època de l’any, en altres zones del planeta (com per exemple els Estats Units), venen de patir una de les ones d’aire fred polar més dures que recorden, fins i tot han batut alguns rècords absoluts de fred extrem que tenien. Per exemple, a la ciutat de “International Falls”, Minnesota (frontera amb el Canadà), autoproclamada la "congeladora" dels EUA, la temperatura va baixar a -38,3 ºC fa algo més d’una setmana, trencant d’esta manera un rècord de -35ºC que va registrar el 1924. Parts del nord de Nova York també van rebre quasi 1,5 metres de neu en dos dies. I d’açò venim a parlar hui, de neu. Una de les coses que hauran notat quan neva és que parèix que fa algo menys fred. Té la seva explicació. Resulta que els flocs de neu, formats per cristalls de gel, atrapen vapor d'aigua a mesura que van caient; este vapor acaba convertit en gel però clar, el pas de l'estat gasós com a vapor d'aigua a l'estat sòlid com gel allibera calor. Així, cada vegada que neva es produeix un significatiu alliberament de calor a l'atmosfera. Altra dada curiosa referent al fred és la temperatura més baixa que s’ha registrat en el nostre planeta. Segons la NASA, el 10 d'agost de 2010, els científics van registrar una temperatura de -93,2ºC!! a la Meseta Antàrtica Oriental de l'Antàrtida. El segon registre més baix és de -89ºC, a l'estació soviètica d'investigació de Vostok, també a l'Antàrtida, el 21 de juliol de 1983.

Això sí, parlant del fred i de la neu, la ciutat d'Aomori (nord del Japó) és la ciutat que suporta més nevades que qualsevol altra en el món. Com a curiositat, el 21 de febrer de 2013, l'Agència Meteorològica del Japó registrava en este punt una descomunal nevada que va acumular 5m i 15cm d’alta. Seguint amb més rècords, segons el Guinnes, el ninot de neu més gran del món que s’ha fet va tindre 34m d’alçada!! La seva construcció va tindre lloc a la localitat nord-americana de Bethel en 2008 i el van anomenar ‘Olympia Snow Woman’. La dimensió d'aquest ninot de neu va ser tal, que les mans es van fer amb arbres de 3m de llarg, i per poder apilar la neu es van utilitzar grues. Com si es tractara d'un edifici, es va començar per la base per anar guanyant metres en alçada. Va pesar 4082 tones i era de tals dimensions que la bufanda media 37m de llarga i els botons els van fer amb tres rodes de tractor.

Per cert, no a tot el món li agrada la neu. La cionofòbia és la por incontrolable a quedar-se atrapat en ella i és una de les fòbies més curioses que existeixen. Els que la pateixen temen l’hivern molt abans de que comence i estan continuament pendent de les previsions per controlar quan pot aparèixer una tempesta de neu. Evidentment, el seu origen es deu normalment a una experiència traumàtica que haja implicat la presència de neu.

Ajuntament de Favara

informació proporcionada per inforatge.com

© desembre de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)