LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

ALGUNES CURIOSITATS DEL MES DE MARÇ

Ja hem començat el mes de març i, a grans trets, podem dir que és un mes molt important per al camp i que ja comença a remuntar la seva activitat biològica després de la pausa de l'hivern. També es considera un mes de contrast tèrmic i un poquet boig pel que fa al temps, en este sentit podríem dir que és un mes de poc refiar ja que encara alternen les últimes cuejades de l’hivern que ja acaba i les primeres entrades d’aire càlid de la primavera que, per cert, s’estrenarà oficialment el pròxim 20 de març a les 17’15h de la vesprada i, enguany, en esta estació no es produirà cap eclipsi de Sol o de Lluna. Precisament existeix una paraula molt nostra que defineix perfectament este caràcter canviant i, de vegades traicioner del mes de març: ‘marcejar,’ que indica precisament això… ‘variabilitat’.

Ara bé, qui recull perfectament este caràcter tan particular del tercer mes de l’any és el nostre savi refranyer. Són moltes les dites populars que reflecteixen el que estem comentant. Tenim la clàssica dita... Març marçot, mata la vella a la vora del foc, i a la jove si pot,” en clara al·lusió a estes entrades fredes. Com hem explicat, és un mes de poc fiar...Març habitual, un dia bo i un dia mal.Dos més de contrast tèrmic: “Sol de març porta refredats,” i Març marcedor, nit freda i dia amb calor.D’altra banda, també tenim dites molt curioses que parlen sobre la relació d’este mes amb la natura: “Quan pel març trona, l'ametlla és bona,” i altre no menys curiós, Quan l'oroneta no ve pel març, l'hivern és llarg,ja que l’arribada d’esta característica au marca a les nostres terres l’inici del bon temps primaveral.

A mesura que avança el mes els dies continuen allargant a raó de tres minuts de llum solar cada dia i, evidentment, també el sol va calfant cada vegada més: “El Sol de març pega com un mall.” I acabem amb refranys que ens donen detalls del perfil ventós i, normalment plujós, d’esta època de l’any… “Març ventós i abril plujós, fan el maig florit i formós.” La raó del caràcter ventós del mes de març és perquè les brises ja comencen a prendre força en el litoral i prelitoral per la diferència de temperatura entre el mar que continua fred, i la terra que comença a calfar-se amb energia.

Per últim, recordeu que “l’horari d’estiu” comença l’últim cap de setmana de març (enguany serà la nit del dissabte 24 al diumenge 25). Quan siguen les 02’00h adelantarem una hora els rellotges i ficarem les 03’00h, o siga que dormirem una horeta menys.

Estació meteorològica ubicada a la Platja Sud

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)