LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

COM ESTÀ AFECTANT EL COVID-19 A LA SALUT DEL PLANETA?

És curiós com un virus que ataca letalment al sistema o aparato respiratori de les persones (entre altres òrgans), estiga deixant un aire molt més pur en el planeta per l'elevada reducció de la contaminació que estem detectant en l'atmosfera a nivell global.

De fet, a pesar de les nombroses desgràcies que ens ha portat este maleït virus (anomenat COVID-19), també m'agradaria destacar alguns aspectes positius indirectes que cal tenir en compte. En primer lloc la reducció de la contaminació està sent extraordinària. Les restriccions en l'activitat econòmica i el trànsit aeri, terrestre i marítim, així com el tancament d'indústries i el confinament poblacional ha permès una sorprenent caiguda de la contaminació ambiental i de les emissions de gasos d'efecte hivernacle A NIVELL MUNDIAL.

I és que, les concentracions de diòxid de nitrogen han contribuït a una millor qualitat de l'aire que respirem. També està sent destacable el sensible descens dels nivells de CO2, un dels principals gasos d'efecte hivernacle. Per exemple, segons el "Centre d'Investigació sobre Energia i Aire Net," les emissions de diòxid de carboni a la Xina van disminuir un 25% entre el 3 de febrer i primers de març d'este any a causa de les mesures de contenció del coronavirus. A més, des del desembre passat, els xinesos consumeixen menys carbó, petroli i acer, afavorint un impacte favorable en la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle. Lamentablement no solucionarem el problema del Canvi Climàtic en dos mesos però almenys este paró global farà que la societat tinga una millor conciència ambiental i un ús més racional dels recursos. Veure estos dies dofins nadar per les cristalines aigües dels canals de Venècia, cèrvols entrar en les platges, i fauna molt diversa visitar els pobles confinats no deixa de sorprendre'ns. La natura ens està enviant un missatge perquè deixem respirar al planeta.

D'altra banda, una dada curiosa més és que els sismòlegs estan observant molt menys soroll sísmic ambiental, és a dir, les vibracions generades per automòbils, trens, autobusos i persones en la seva vida quotidiana. En definitiva, el que venen a dir és que, amb l'absència d'este soroll, la corfa o capa superior de la Terra es mou un poc menys.

Com podem veure, a pesar de tots els problemes econòmics, de relacions interpersonals i de salut pública que ens està ocasionant este coronavirus a tota la societat, també el planeta ens està donant una modèlica lliçó que ens deuria portar a fer una profunda reflexió de com volem que siga este meravellós lloc on vivim. Almenys qualsevol esforç que puguem fer per a preservar-lo sempre valdrà la pena.

Ajuntament de Bétera

Estació ubicada a la Casa de la Cultura

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)