LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

POT NEVAR EN EL DESERT?

En els deserts els dies són extremadament càlids, amb una calor que cou l'arena i temperatures que poden superar els 50 graus centígrads (el rècord de la temperatura més alta del planeta l’ostenta el Parc Nacional del Valle de la Mort a Califòrnia amb 56’7ºC a l'ombra, valor registrat el 10 de juliol de 1913 després que l'Organització Meteorològica Mundial anul·lara l'anterior rècord que posseïa la ciutat d'Al Aziziyah, a Líbia amb 57’7ºC), però les nits són tot el contrari, molt fredes (amb mínimes que poden acostar-se als 0ºC) fins i tot en ple hivern, poden caure fins als -15ºC com en les muntanyes volcanosas de ‘El Tibesti’, en la zona central del Sàhara.

De fet, encara que semble increïble, en certes situacions meteorològiques i de manera extraordinària, la neu sí que pot cobrir de blanc les dunes o paisatges desèrtics de zones com el Sàhara. Açò sol ocórrer especialment per la nit, quan el mercuri es desploma més. Si una massa d'aire humida pot arribar des del Mediterrani fins a qualsevol punt del Sàhara (evitant la barrera de les muntanyes de l'Atles, responsables de la sequedat d'este desert), podria provocar alguna nevada. Açò va succeir per última vegada el passat 17 de gener del 2012. També va aparèixer este blanc element el 18 de febrer del 1979 i el 28 de gener de 2005.

No obstant açò, en altres deserts del planeta, la neu pot aparèixer puntualment en alguna ocasió més (no de manera habitual) perquè poden arribar fins a ells masses humides amb més facilitat, com per exemple el desert de Gobi, entre el nord de Xina i el sud de Mongolia (pels monsons del sud-est a la primavera i principis d'estiu) o Atacama, a Xile, per la seua altitud i proximitat al Pacífic.

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)