LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

BLIZZARD: EL VENT BLANC

Potser a vostè no li sone molt esta paraula o siga la primera vegada que la llig, però els habitants de les regions més inhòspites del planeta (altes latituds i regions polars) la coneixen perfectament. És més, la temen. El Blizzard és un dels pitjors temporals de neu i vent, violent i gèlid, que un es pot trobar en estes dures zones de la Terra. És tal el respecte que dona, que els yakutios de Sibèria (poble autòcton) anomenen “el Cap” (el Jefe), al poderós Blizzard, que és la paraula anglesa que s'utilitza per a parlar de la ventisca (o torb), tot i que els argentins anomenen a este temut fenomen ‘vent blanc’.

Quan les ratxes superen els 70km/h la ventisca és severa però, en ocasions, poden superar amb facilitat els 100km/h. Quan açò ocorre, la neu solta que hi ha en la superfície de terra s'alça en enormes i monstruosos murs que redueixen la visibilitat a zero, deixant fantàstiques dunes de neu al seu pas. Veure's atrapat per un potent Blizzard suposa el poder caure en perill d'hipotèrmia ja que les temperatures poden desplomar-se per davall dels -30ºC. Els inuits (nom comú utilitzat per als diferents pobles esquimals que habiten en regions àrtiques d’Amèrica i Groenlàndia) arriben a alçar de manera vertiginosa parets de gel per a poder-se protegir i, fins i tot, construeixen improvisats iglús.

Estos temporals de vent i neu també afecten al nord dels EE.UU. Açò succeeix quan un anticicló molt fred es situa a l'est d'Alaska i una borrasca profunda se situa en la zona dels Grans Llacs (una de les zones on es registren les majors nevades del planeta). Entre els dos succionen aire fred d'origen àrtic que arriba a paralitzar la vida sobretot en els estats americans del nord-est. Precisament, un dels històrics i més durs temporals de neu que es té registre data de l'any 1.888, entre l’11 i el 14 de març s’acumularen entre 5 i 6m de neu en molts punts de la zona entre Filadèlfia i Nova York. Demencial!!

Ajuntament de Riba-roja de Túria

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)