LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

QUÈ ÉS UNA TURBONADA?

Una turbonada o línia de turbonada és un fenomen tempestuós, violent i ràpid associat a fronts freds potents i actius. Es tracta d'una formació nuvolosa característica, amb núvols molt grossos, compactes i negres que avancen des de l'horitzó fins a l'observador de forma molt ràpida i 'rodant' com si es tractara d'un amassador o rodillo.

El núvol, per tant, avança (normalment cap a l'est, nord-est o sud-est en l'hemisferi nord) de manera que gira a través del seu eix longitudinal. Este cumulonimbe sol tindre la forma en el cel d'un gran cucurutxo flotant invertit i es desplaça a una velocitat superior als 50-70 km/h.

Quan arriba la turbonada sol escoltar-se el soroll d'un vent molt fort, que primer alça pols i a continuació comença una forta pluja o granissada. La precipitació no sol durar més de 10 o 20 minuts, i sol ser molt intensa. La temperatura pot baixar 10º o 15ºC en pocs minuts i les ratxes de vent poden ser superiors als 100 km/h. I clar, després de la tempesta... arriba la calma. El núvol es retira a la mateixa velocitat que ha arribat, amb celeritat, i torna a clarejar.

És un meteor virulent, sorollós i molt espectacular, típic de les grans planícies d'Amèrica del Nord. A Espanya, un front fred (o un xicotet embossament d’aire fred en altura), pot desencadenar una turbonada molt de tant en tant, ja que no és massa normal la seua aparició per la nostra península. La turbonada de la foto va ser feta per mi al Perellonet (19-08-2010). Es va fer de nit en a penes 20 minuts…

Ajuntament de Riba-roja de Túria

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)