LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

PER QUÈ TIREM SAL QUAN NEVA?

Per Jovi Esteve

Segur que tots sabem que quan s'espera una nevada... abans, durant i després que la neu caiga es tira sal per a evitar que es forme gel i, ja de pas, ens salvarà d'alguna caiguda  èpica però... Per què? Quins efectes té? Hi ha alguna alternativa més ecològica que no siga tan perjudicial per al medi ambient? Anem a veure-ho.

La clau està en l'aigua. L'aigua pura, en condicions normals, es congela a 0ºC. Quan hi ha neu en terra i li tirem sal damunt, es forma una dissolució aigua-neu-sal. La temperatura a la què eixa dissolució es congelarà serà més baixa que la de l'aigua pura. No es gelarà a 0ºC sinó que, amb la presència de la sal, ho farà a temperatures molt més baixes: -6ºC, -10ºC, -14ºC… tot dependrà de la quantitat de sal que utilitzem. D’esta manera, molt hauria de baixar la temperatura per a que es formara gel. Açò s'anomena “depressió del punt de congelació”. En resum: la sal no fon el gel, però sí evita que es forme. De fet, quan ja estiga format el gel, la sal no val per a res, perquè per a fondre'l s'hauria d'aplicar calor i no sal. 

D'altra banda, la pregunta que també ens podem fer és: Què passa amb totes les tones i tones de sal que es tiren en carrers i carreteres? On va a parar? Molt fàcil, a la terra i, en conseqüència, al subsol, cosa perjudicial per a l’agricultura, rius i aigües subterrànies. Però no acaben ací els problemes perquè la sal també és perjudicial per als metalls. És corrosiva i, a més, accelera el deteriorament dels paviments, vehicles, etc. però clar, com és tan barata i fàcil d'aconseguir, és el producte més utilitzat. Per a que vos feu una idea de lo roïna que és per al medi ambient, els romans ja van llaurar amb sal els camps de Cartago després de la Tercera Guerra Púnica (149 a. C.), deixant-los inservibles durant molts anys. Imagineu-vos.

El més curiós del cas és que hi ha alternatives menys nocives per al medi ambient. En alguns pobles d'Espanya ja s'utilitza la salmorra (aigua i sal mesclades, en menor quantitat i igual d'efectiva). Es pot mesclar amb arena per a que els neumàtics s'agarren millor a la carretera. En altres ciutats europees en compte d'utilitzar sal (clorur sòdic) s'utilitza acetat de calci i magnesi (CMA) o de potassi, que són menys corrosius per als cotxes i no danyes el subsol ni els rius, però és més difícil de trobar i és 20 vegades més car. Altres productes més respectuosos amb la natura són les arenes, cendres o grava. Estos productes són més barats, súper ecològics i no contaminen. El problema és que no eliminen el gel però el fan menys esvarós en crear una superfície rugosa on xafar. És com posar-li tacs a les teues botes. Totes estes són alternatives menys agressives i biodegradables i que caldria tindre-les en compte on la neu pot ser un problema. I ací deixe la pregunta... Seguim contaminant o ens fiquem en pla ecològic?

Ajuntament de Silla

informació proporcionada per inforatge.com

© abril de 2025

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)