LA BRÚIXOLA
El Blog de l′Oratge

ÉS CERT QUE A LA TARDOR ENS CAU MÉS PÈL DEL NORMAL?

Per Jovi Esteve

Si en esta època de l'any en la que estem els dona la sensació de que estan perdent més pèl que un gat a la primavera, no es preocupen ja que és absolutament normal. Sí que és cert que durant l'any el pèl sol caure de manera natural però, és ara a la tardor quan sembla que esta caiguda es veu més accelerada.

Primera i principal, la tardor no està tramant cap conspiració contra el nostre cabell... res d'això! El que passa és que este canvi d'estació porta associat un ball natural en els nostres cicles capil·lars. M'explique, el nostre monyo té els seus propis ritmes: una fase de creixement (anomenada anàgena), una de descans (catàgena) i una de caiguda (telògena). És per açò que, en la segona fase, un bon grapat de pelets decideixen prendre's un descans al mateix temps, deixant el nostre monyo prou ressentit en algunes èpoques de l'any com la que estem.

Això sí, sabies que durant l'estiu, gràcies al sol i les vacances de platja els nostres fol·licles estan en fase “creixement VIP”? Així és, estan ocupats en fer nous amics (és a dir, pèls) i s'obliden un poc de la fase de caiguda. Llavors, quan la tardor fa la seua entrada triomfal, els nostres fol·licles diuen: “Hora de relaxar-se!!”... i, per tant, comencen a soltar més cabell del normal.

La llum solar també té el seu paper en esta pel·lícula capil·lar. Resulta que durant l'estiu, el sol li dona una lluentor extra al nostre monyo (quasi com si utilitzàrem un condicionador diví 24/7). Però, quan arriba la tardor i els dies s'acurten, els nostres benvolguts fol·licles es relaxen i decideixen deixar de produir tanta melanina (eixe pigment que li dona color al nostre pèl). A menys melanina, menys protecció contra els impactes mediambientals, la qual cosa pot portar a que el cabell es debilite i caiga més fàcilment. A més, el canvi climàtic i l'augment de les temperatures a nivell global també està afectant de manera negativa a la caiguda del cabell.

Ah! i no podem oblidar-nos de l'estrés. La tardor, amb la seua tornada a la rutina i els seus dies més foscos i amb menys hores de llum solar, pot jugar amb les nostres emocions i, en conseqüència, amb el nostre monyo. L'estrés pot desencadenar un fenomen anomenat "efluvi telògen" que, bàsicament, fa que més pèls de l'habitual es debiliten i caiguen amb més facilitat, podent arribar a caure fins a 1000 pèls al dia. Això sí, esta pèrdua és temporal i dura entre 1 i 2 mesos, ja que després el pèl es recupera i torna a crèixer de nou.

Per tant, resumint la pel·lícula de la tardor i els pèls: és una combinació de canvis estacionals, menor exposició solar i l'estrés del retorn a la realitat post-estiuenca. O siga que el nostre cabell només està seguint el seu cicle natural i per tant, relaxem-nos, disfrutem del nostre monyo i recordeu que sempre podem canviar el nostre look a pesar de que en terra tinguem més pèls del normal per esta sèrie de causes que vos he comentat.

Ajuntament de Xeraco

informació proporcionada per inforatge.com

© juliol de 2024

Tots els drets reservats.
Prohibida la reproducció total o parcial,
còpia o distribució del contingut d′esta web
sense autorització expressa d′INFORATGE SL

Si no visualitza les dades actualitzades,
per favor refresque el seu navegador (F5 o Com+R)